Skip to main content

Moderní trendy v oblasti hlídání automobilů

15.12.2021

Obchod s automobily představuje velmi specifickou oblast podnikání, která vyžaduje stejně specifický přístup i v otázce bezpečnosti. Prodejny automobilů (ať už nových, nebo ojetých v autobazaru) jsou areály, v nichž je vysoká koncentrace ekonomické hodnoty, zároveň jsou snadno dostupné. To z nich dělá lákadlo pro nevítané návštěvníky a zároveň výzvu pro společnost SECURITAS ČR.

Kriminalita v automobilovém průmyslu

Když se řekne kriminalita v oblasti vozidel, většině lidí se vybaví krádeže luxusních automobilů či veteránů. Odborníci ale upozorňují na to, že v posledních letech přerostly hodnotu kradených luxusních aut škody způsobené krádežemi konkrétních autodílů. V mnoha regionech je pro organizované zločinecké skupiny mnohem výnosnější a jednodušší auto po odcizení rozebrat a prodávat díly, a to obvykle online. Interpol ve své zprávě o kriminalitě v oblasti vozidel navíc upozorňuje také na to, že ne všechny krádeže automobilů nutně souvisí s přímým ziskem. Kradená auta často figurují v kauzách spjatých s drogami, obchodováním s lidmi, zneužíváním dětí a terorismem. Běžnými problémy jsou také odcizení nafty nebo poškození vozidel v areálech v důsledku špatné manipulace personálu.

Spojení služeb jako efektivní řešení

Společnost Securitas působí v oblasti zabezpečení prodejen s automobily už několik let. Do sektoru vstoupila agentura spoluprací s jedním z významných hráčů na trhu. Hlavním cílem bylo zabránit vandalismu, krádežím a zajistit uzamčení areálů po pracovní době. Před začátkem spolupráce se na bezpečnostních službách podílelo více dodavatelů, což vedlo k funkčním problémům a také k neúměrné ceně.

Společnost Securitas proto nabídla komplexní řešení postavené plně na svých službách. Základem byla analýza hodnocení rizik, díky ní byl řetězec prodejců automobilů schopen porovnat relevantní rizika s možnými náklady ve všech svých provozovnách standardizovaným způsobem. Na základě výsledků těchto analýz se klient rozhodl využít instalaci PZTS a CCTV s chytrou analýzou, neboli kamerový systém RVS. Ten pak doplnily mobilní hlídky, a především systém vzdálené správy vjezdu a výjezdu, který snížil cenu manipulace s vozy v areálech prodejce. Vedle toho využívá klient další služby, jako je například vzdálené odemykání a zamykání jednotlivých objektů.

Prevence především

Největší výhodou služeb Securitas v oblasti obchodů s automobily je prevence a odrazení od kriminálního činu. Systém RVS je schopný pachatele automaticky detekovat velmi rychle poté, co naruší střežený objekt. Operátor jej pak může přímo kontaktovat s pomocí reproduktoru, což většinou stačí k tomu, aby se dotyčný dal na útěk. V areálu tak nevznikne zásadní škoda, ať už měl pachatel v plánu páchat krádež, nebo vandalství.

Bezpečnostní služby v oblasti obchodu s automobily jsou mnohem širší než pouhé nasazení RVS nebo automatických závor. Securitas nahlíží na bezpečnost komplexně, a tak jsou součástí navrhovaných systémů i detektory kouře, které varují před případným požárem, nebo osobní bezpečnostní tlačítka. V případě, že by se zaměstnanec ocitl pod fyzickým tlakem ze strany agresivních návštěvníků, může si s pomocí tlačítka nenápadně přivolat pomoc. Každé řešení je vytvářené na míru konkrétnímu objektu.

Statistiky ukazují, že nasazení bezpečnostních systémů společnosti Securitas pomáhá zvyšovat bezpečnost zaměstnanců, snižovat ztráty a celkově přispívá k efektivnímu chodu každého střeženého objektu.

Možnosti na míru

RVS představuje základ našich služeb, avšak kromě něj je k dispozici i celá paleta dalších možností. Z nich můžeme sestavit bezpečnostní řešení (tzv. solution) na míru, v nichž optimálně kombinujeme bezpečnostní služby z našeho portfolia. . Zajímavou možností v tomto směru jsou „On-line pochůzky“, kdy za pomoci strategicky umístěných kamer může operátor kontrolovat daný prostor. Děje se tak v náhodných intervalech během rizikových hodin (například v noci). Takto realizovaný vzdálený dohled je rychlejší a efektivnější než fyzické pochůzky. V případě zájmu o fyzickou kontrolu objektů a míst je možné využít služeb mobilní patroly, která se na dané lokality dostaví v náhodných intervalech. V některých případech se vyplatí také zapojení systému kontroly narušení, tedy klasický alarm.

Prodejci aut, jako provozovatelé veřejně dostupných prodejen, mohou v rámci svého kamerového systému využít i monitoring vytíženosti prodejny či areálu. Systém jeho prostřednictvím dokáže přesně zaznamenat počet lidí, kteří vstoupí a vyjdou z objektu, a tím pádem i počet osob v dané oblasti. V současné situaci ovlivněné epidemií COVID-19 se jedná o velmi užitečný nástroj, který návštěvníky informuje, zda mají povolený vstup, nebo ne. Stejně tak je možné do balíčku zahrnout služby protipožární ochrany a bezpečnosti práce.

Nejlepším a nejjednodušším řešením je nechat si od nás na základě odborně provedeného bezpečnostního auditu vypracovat návrh optimálního bezpečnostního řešení dle potřeb vaší firmy.

 

 

Kontaktujte nás ještě dnes

S čím vám můžeme pomoci? Napište nám zprávu prostřednictvím kontaktního formuláře.
An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.