Skip to main content

5 věcí, které změnil nový zákon o zbraních a střelivu

Na začátku roku 2024 hojně diskutované téma nového zbraňového zákona bylo v médiích občas spojené s nepřesnými komentáři. Proto uvádíme přehled změn z našeho pohledu nejdůležitějších, které se od 1. ledna 2026 dotknou všech držitelů zbraní.

Jako přední poskytovatel komerčního zabezpečení v České republice má společnost Securitas některé zakázky, při jejichž výkonu je potřeba, aby strážní nosili služební zbraň. Nový zákon s číslem 90/2024 Sb. o zbraních a střelivu se nás tedy přirozeně týká. Ještě důležitější však je, jaký vliv bude tento zákon mít na bezpečnost obyvatel a na různé incidenty, se kterými se bohužel v budoucnu určitě setkáme. Jde o legislativu zcela novou, nejedná se tedy jen o další z novel stávajícího zákona, jak se občas mylně uvádí – a skutečně přináší několik významných novinek.

  1. Spolehlivá elektronická evidence jako základ

Ačkoli centrální registr zbraní funguje už v rámci současné legislativy a dává kompletní přehled o držitelích zbraní, nový zákon by měl význam této databáze ještě posílit. Zjednoduší se její používání a vznikne nová kategorizace. Například zbrojní průkaz, zbrojní licence, průkaz zbraně a další doklady, tedy kartičky, které dnes musejí mít držitelé zbraně fyzicky u sebe, přestanou od ledna 2026 existovat a nahradí je zbrojní oprávnění a další údaje zanesené v centrálním registru. Například při policejní kontrole bude držiteli zbraně stačit jen doklad o totožnosti, zbytek si policisté ověří v databázi. Přístup do centrálního registru mají také prodejci zbraní – nově jej budou využívat nejen kvůli kontrole, zda má jejich zákazník k nákupu oprávnění, ale také kvůli povinnosti hlásit transakce, které lze považovat za podezřelé. Může jít například o situaci, kdy se kupující pokouší získat zbraň bez oprávnění nebo při nákupu vykazuje známky nepříčetnosti. S příchodem nového zákona v lednu 2026 by tato nová povinnost měla být snazší díky jednoduchému tlačítku ve webovém rozhraní registru.

  1. Zdravotní způsobilost pod lupou

Nový zákon zkrátí dobu platnosti lékařského posudku o zdravotní způsobilosti k držení zbraně na pět let ze stávajících deseti. Ošetřující lékař, který zjistí, že pacient trpí nemocí, vadou nebo stavem, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost, musí tuto skutečnost bez zbytečného odkladu oznámit policii, a má právo ověřit si v centrálním registru, zda je pacient vedený jako držitel zbraně. Díky souběhu s jinými právními předpisy ve zdravotnictví by měly být v budoucnu také lépe propojené lékařské evidence, a tak by se skutečně nemělo stát, že by praktický lékař nebo specialista neměl informaci o zbrojním oprávnění svého pacienta.

  1. Zjednodušené kategorie zbrojních oprávnění, licencí a zbraní

Celkově zjednodušená nová právní úprava vede i k tomu, že pět skupin zbrojního průkazu nahradí dva druhy zbrojního oprávněníobecné a rozšířené. Majitel rozšířeného oprávnění má automaticky oprávnění obecné, navíc může nosit zbraň registrovanou za účelem ochrany života, zdraví a majetku, nebo vykonávat u podnikatele v oboru zbraní a střeliva funkci hlavního zbrojíře.

Z deseti skupin zbrojních licencí zůstávají skupiny tři – ZL1 pro podnikatele v oboru zbraní a střeliva, ZL2 pro podnikatele a právnické osoby nakládající v rámci své činnosti se zbraněmi či střelivem, například sportovně-střelecké spolky, soukromé bezpečnostní služby, muzea a podobně, a ZL3 pro jednorázové využívání zbraní k činnostem skupin ZL1 a ZL2.

Také kategorie zbraní se upravily na označení R1 až R4, tedy registrované zbraně, a dále NO (nepodléhá ohlášení) a zcela nová kategorie PO (podléhá ohlášení) u zbraní, které nevyžadují zbrojní oprávnění, ale je třeba je hlásit.

  1. Pozor na zásobníky zbraní, tlumiče a příslušenství

Zatímco dnes je možné některé výrobky koupit bez zbrojního průkazu, například součásti zbraně umožňující samočinnou střelbu, polotovary hlavní části zbraně, tlumiče hluku výstřelu, nebo nadlimitní zásobníky, nově budou tyto součásti regulované. Při jejich nákupu bude tedy potřeba doložit zbrojní oprávnění nebo zbrojní licenci. Co se týče tlumičů hluku výstřelu, platí na ně ustanovení o nakládání se zbraněmi kategorie R4, tedy samostatný tlumič se bere jako samonabíjecí, opakovací a jednotlivě nabíjená palná zbraň. Pokud jde o nadlimitní zásobníky, tedy ty s kapacitou nad 10 nábojů u dlouhých zbraní a nad 20 nábojů u zbraní krátkých, nově bude možné získat je jen na základě výjimky od krajského ředitelství policie.

  1. Munice vyňata do zvláštního zákona

Zatímco stávající zákon č. 119/2002 Sb. zahrnoval kromě zbraní a střeliva i munici, nově bude munice regulovaná samostatným zákonem č. 91/2024 Sb. Tento krok je logický a odpovídá snaze o lepší přehlednost legislativy. Ačkoli jsou totiž některé postupy a ustanovení v případě munice podobné, jindy se velmi liší, například v oblasti skladování. I v zákoně o munici však bude hrát důležitou roli elektronický centrální registr zbraní.

I když nový zákon o zbraních a střelivu přináší významné novinky, jde spíš o evoluci než revoluci – podle nás ovšem správným směrem. Práva a zájmy legálních držitelů zbraní zůstávají ošetřeny v podobné míře jako dnes, zároveň jde zákon s dobou. Klade důraz na digitální evidenci a zaměřuje se na oblasti, které veřejnost trápí hlavně v souvislosti s tragédiemi, jakými byla nedávná střelba na FF UK.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.