Skip to main content

Automatizace vrátnice je logický krok – proč?

Myslím, že do 5 let bude 80 % vrátnic v podnicích bez lidské obsluhy. Takzvané eVrátnice a eRecepce právě teď zažívají boom a dává to velký smysl. Důvodem je hlavně cena a spolehlivost řešení.

Pokud máte na starosti bezpečnost výrobního podniku nebo logistického skladu, nejspíše bude středem vašeho zájmu (a zároveň jednou z nejrizikovějších zón) vstup a vjezd do areálu. Bezpečný provoz vrátnice můžete zajistit s pomocí týmu fyzické ostrahy, který pracuje na dvě nebo tři směny – a nebo tu práci za vás udělá umělá inteligence. Nevěříte?

 

„Pán na vrátnici“ je zanikající řemeslo

Samozřejmě, ne všechny bezpečnostní úkoly spojené s kontrolou vstupu do objektu dnes lze zajistit automaticky. Lidský dohled je pořád třeba – ale může to být v mnoha případech dohled vzdálený, a že při tom hraje čím dál důležitější roli AI, je také fakt. Profese vrátných začíná být na vymření a osobně si myslím, že do 5 let bude nejmíň 80 % podnikových vrátnic samoobslužných. Důvody jsou dva – cena lidské práce roste a najít vhodné lidi je čím dál těžší. A ve spolehlivosti a přesnosti technologie už dnes člověka mnohokrát převyšují. Z jednoho interního měření například vyplynulo, že lidský vrátný, i když je velmi poctivý, má při evidenčních úkolech v průměru až 20% chybovost. Je to logické, pokud máte ručně do papírové knihy zanést stovky SPZ aut a jmen příchozích, chyba se prostě vloudí. Bude ale automatizované řešení spolehlivější? A co cena?

 

Základem řešení je poctivá risk analýza

Pokud se máte rozhodnout, zda je automatizovaná vrátnice pro vaši firmu to nejlepší, neobejdete se bez poctivé analýzy rizik, kterou vám správná bezpečnostní agentura udělá ještě před nabídkou služeb. Z tohoto auditu vám jasně vyjde, co potřebujete chránit nejvíc, a jaké škody by případný incident způsobil. Nemusí vůbec jít o krádeže vloupáním do objektu – ve skutečnosti největší potenciální škody přinášejí rizika v oblasti business continuity, PO a BOZP, která obvykle vznikají vstupem nepovolaných, nesprávně proškolených nebo nesprávně ověřených osob, případně různými podvody při evidenci nákladu atd. Z této úvahy pak jasně vyplyne, kolik peněz a do jakého zabezpečení má smysl investovat.

 

Výrobní podnik ze Západních Čech ušetřil 60 % nákladů

Jako příklad můžu uvést výrobní podnik v Západních Čechách, kde se vyrábějí automobilové komponenty. V objektu se denně nachází 200-600 osob, které v drtivé většině případů přijedou autem a parkují přímo v areálu. Za týden takto vrátnicí projede až 2000 vozidel. Původní zadání od klienta bylo zajistit tým strážných, který jednak obslouží provoz vrátnice, a navíc bude mít na starost i obchůzky areálu. Z bezpečnostního auditu a navazujících diskusí ale vyplynulo zadání nové – zpřesnit evidence, zlepšit ověření a nastavit 100% prokazatelné proškolení osob z PO a BOZP, to všechno ovšem ideálně za předpokladu nalezení úspory. V první etapě řešení jsme navrhli soustředit se na vrátnici a na její automatizaci s pomocí tří služeb Securitas – integrace tzv. eVrátniceeRecepce a vzdáleného monitoringu s pomocí kamerového systému RVS (Remote Video Solution – analytický kamerový systém s akustickým doprovodem). Kontrolní obchůzky areálu jsme navrhli zajistit s pomocí mobilní patroly (motorizované hlídky), která se zde zastaví dvakrát za noc. Ukázalo se, že takové řešení bez fyzické ostrahy na místě zredukuje měsíční náklady o více než 60 % a provoz se navíc značně zrychlí a zpřesní. Zlevnění služby je snadno dosažitelné díky tomu, že Securitas umožňuje profinancování veškerých nákladů na instalaci technologie, a to prakticky v libovolném rozsahu.

 

Zabezpečení se přizpůsobí vašemu objektu, ne obráceně

Jak tedy vypadá samotný provoz automatizované vrátnice? Kamery integrované se závorou čtou automaticky SPZ a evidují vozidla do systému. Odbavení osob lze provést předem online nebo na místě s pomocí kiosku eRecepce. Problémové chování, porušení dopravních pravidel a pokusy o podvody pomáhá odhalit umělá inteligence, která analyzuje obraz z kamer. A nad tím vším bdí vzdálený dispečink Securitas Operation Center, jehož operátoři mohou ve sporných situacích vstoupit do děje a komunikovat s návštěvníky s pomocí oboustranného audia.

Z výše uvedeného příkladu je jasné, proč si myslím, že podnikové vrátnice bez lidí budou brzy samozřejmostí. Bezpečnostní technologie jsou totiž dnes tak dostupné, škálovatelné a propojitelné, že se dokonale přizpůsobí vám, a ne obráceně. A celé je to levnější a spolehlivější než lidská práce.

 

Jan Mahovský

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.