Skip to main content

Bude za pultem ostrahy jednou sedět AI?

S boomem umělé inteligence se začíná stále víc hovořit o možnosti nahrazování lidské práce. Společně s Inovačním ředitelem Securitas Vikingem Johanssonem přinášíme pohled do budoucnosti i současnosti umělé inteligence v oblasti bezpečnosti.

Mnoho expertů se pře, kdy a jak nás umělá inteligence nahradí. Už nyní prošlo mnoho oborů postupnou digitalizací, pracovní úkony se zjednodušují a v mnohém nám pomáhají technologie. Podle experta Securitas Johnassona je v AI ale mnohem více. Většina z nás zná nástroje jako ChatGPT, kde generujeme něco nového, vytváříme texty, obrázky atd., Securitas na to ale jde obráceně. Pomocí umělé inteligence zpracovává data, kterým chce porozumět.

Míň falešných poplachů

Umělá inteligence pro nás není novinkou. Už teď nám AI v kamerách pomáhá psát programy videoanalytických aplikací, které jsou mnohem efektivnější a přesnější. Podobné aplikace můžou například rozpoznávat SPZ aut, nebo rozlišit zvíře od člověka. To je velmi efektivní, když je cílem minimalizovat počty falešných poplachů. Díky umělé inteligenci se spustí poplach skutečně až v situaci předem přesně definované. To usnadňuje práci operátorům dispečinku Securitas Operation Center a ti s klidem zvládají monitorovat víc kamer než dřív. 

Robot bezpečákem?

Vraťme se k nahrazování lidské práce. Je tedy skutečné možné, že naše bezpečností techniky nahradí AI? Viking Johansson si to nemyslí, naopak nové technologie nám budou sloužit k ještě preciznější a bezpečnější práci. Podle něj je to, co v Securitas děláme, založeno na lidské schopnosti pomáhat druhým, a to zůstane vždy zachováno.

Umělá inteligence bezpečnostním pracovníkům práci zjednoduší. Například pokud se rozezní alarm a my kontaktujeme místního bezpečnostního technika, s pomocí umělé inteligence mu budeme moct poskytnout mnohem víc informací. Zjistíme třeba, co se stalo před spuštěním poplachu, apod. Strážní se tak vyhnou zbytečným a nudným úkolům.

S více in-depth technologiemi jim dáme mimo jiné informace, jak to v budově vypadá, než se vydají na obchůzku a „otevřou dveře“. Přidáváme jim díky technologiím další „oči a uši“, uděláme jejich práci bezpečnější. Nemusíme je zbytečně posílat do terénu, protože díky technologiím odhalíme, zda je přítomnost člověka vůbec nutná.

S AI bez strachu

K současným technologiím přidáme další vrstvu AI nástrojů, která tomu dává další smysl. Má potenciál změnit práci strážných tak, aby byla zábavnější a pro klienty hodnotnější.

S umělou inteligencí můžeme zrychlit svou práci a zvýšit její kvalitu, ale podle Johanssona to určitě nespočívá v nahrazování lidí. „Myslím, že nás AI nikdy nenahradí, pořád tu musíme být fyzicky,“ říká Viking Johansson v Securitas podcast Connecting the dots Martin Althén. Celý rozhovor s ním si můžete poslechnout zde

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.