Skip to main content

Jak jsme střežili Žižkův meč při jeho návratu do Česka

K příležitosti 600. výročí smrti Jana Žižky se do Česka po 400 letech vrátil vzácný artefakt – údajný Žižkův meč, který k nám dorazil ze švédských královských sbírek. Mimořádná bezpečnostní opatření měly na starosti (jak jinak) společnosti se švédskými kořeny – jednou z nich je i Securitas.

Bájný meč husitského vojevůdce Jana Žižky odnesli z Čech Švédové jako válečnou kořist při vyplenění Rudolfovy sbírky v roce 1648. Meč byl uložen v depozitáři zámku Skokloster u Stockholmu, kde ho od té doby spatřilo jen pár Čechů. Švédy se k zapůjčení meče podařilo přesvědčit až nyní, kdy si Církev československá husitská připomíná 600 let od Žižkova úmrtí. Meč tak po 400 letech opět zamířil do Čech a veřejnost si ho mohla prohlédnout o víkendu 12. - 13. října 2024 v podzemním sále Betlémské kaple. Jak vypadala celá akce z pohledu bezpečnosti?

Cesta s doprovodem švédského kustoda

Dopravu ze Švédska měla na starosti společnost Loomis, která má společné vlastníky se Securitas AB a působí ve 27 zemích včetně Švédska a Česka. Meč putoval v zabezpečeném voze z depozitáře muzea do Stockholmu a odsud letecky na letiště Václava Havla v Praze, dále pak opět ve voze do střediska Loomis v Praze a následně v dohodnutý čas do Betlémské kaple. Stejný scénář měla i zpáteční cesta. „Loomis vždy přebírá kompletní odpovědnost za zásilku a její řádné doručení, přičemž se řídíme pravidly pro pojištění zásilky a našimi interními standardy. Můžu ale říct, že v případě takzvaného Žižkova meče byly požadavky muzea zcela nad rámec těchto standardů,“ říká Jan Peroutka ze společnosti Loomis. Jedním z mimořádných požadavků byla například neustálá přítomnost kurátora sbírek zámku Skokloster Jonase Häggbloma, který se ani při přepravě od meče nesměl vzdálit.

Neprůstřelná vitrína a tísňová tlačítka

Jak se artefakt takto nedozírné hodnoty vystavuje? Erik Šilhavý z úřadu Pražské diecéze Československé církve husitské, jeden z organizátorů Žižkových oslav, popsal do médií hlavně speciální požadavek Švédů na kvalitu vitríny, která měla v podstatě odpovídat vitríně pro české korunovační klenoty. Nakonec se podařilo vyjednat kompromis, vitrínu s nosností „pouze“ 600 kilogramů a se sklem, které se nedá prostřelit ani útočnou puškou.

Dalším důležitým faktorem je pak fyzická ostraha na místě – a ta už byla v režii SECURITAS ČR. V Betlémské kapli nejsou instalované pokročilé kamerové systémy, proto hlavní zodpovědnost za ochranu spočívala ve spolehlivých strážných, kteří byli na místě ve dne i v noci po celou dobu výstavy. Přesto i zde bylo místo pro jednu inovaci. „Jak naši strážní, tak pořadatelé akce měli neustále k dispozici celkem 4 IoT tísňová tlačítka napojená na dispečink Securitas Operations Center – jde o zařízení o velikosti balíčku žvýkaček, které v případě incidentu okamžitě přivolá pomoc,“ popisuje Pavel Novotný, branch manager SECURITAS ČR a dodává: „Pokud jde o režim, každý den výstavy jsme pořádali ranní interní briefing za účasti kriminální policie – s tou jsme spolupracovali hlavně z důvodu ochrany měkkých cílů.“ Přes to, že se podle pořadatelů na tzv. Žižkův meč přišlo za víkend podívat přes 15 000 lidí a před Betlémskou kaplí se tvořila fronta, žádný incident jsme naštěstí neřešili a cenný historický předmět tak bez úhony přispěl k připomínce Žižkova výročí.

Na reportáž Události ČT o zabezpečení tzv. Žižkova meče se podívejte zde (čas 26:31)

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/224411000101014/

 

Chcete-li pomoci s hodnocením rizik a bezpečnostními řešeními, kontaktujte nás a my vám zavoláme a pomůžeme zvýšit bezpečnost ve vašeho majetku. První hodnocení rizik provádíme zcela zdarma.

Kontaktujte nás ještě dnes

S čím vám můžeme pomoci? Napište nám zprávu prostřednictvím kontaktního formuláře.

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.