Skip to main content

Jak ohlídat rybník? Máme řešení…

Když se mluví o bezpečnostních technologiích, kamerách a umělé inteligenci, málokoho napadne, že by se to mohlo týkat střežení vodních ploch. Nicméně i takové klienty v Securitas máme. S jakými specifiky musíte počítat, když potřebujete zabezpečit rybník?

Ne všude se smějí koupat všichni, a už vůbec ne všude se smějí volně lovit ryby. Soukromá vodní nádrž je něco jako zahrada nebo lesní obora, kde v různém rozsahu hrozí krádeže a poškození majetku. Základem profesionálního zabezpečení jakéhokoli objektu je vždy návštěva experta, který provede jednoduchou analýzu rizik. Ta odpoví na nejdůležitější otázky: Jaké finanční nebo jiné ztráty zde hrozí? Kde jsou zranitelná místa? Jaký primární účel má zabezpečení mít a kolik se do něj vyplatí investovat?

Produkční, nebo rekreační rybník?

Základní úvaha v případě rybníku zní, zda je rizikem značná finanční ztráta v podobě kradených ryb, nebo pouze narušení soukromí a drobné krádeže či vandalismus. Pokud jde o majitele produkčních rybníků, můžou se podobně jako jeden náš klient v Jižních Čechách potýkat s organizovanými krádežemi ve velkém rozsahu. Skupina dobře vybavených pytláků během krátké doby dokáže mechanizovaně vylovit stovky kil ryb a odvézt je v dodávce mimo areál rybníka. V případě takového scénáře je potřeba zaměřit se hlavně na uzavření a střežení přístupových cest, kudy zloději s autem nutně musejí projet.

Jinou kategorií může být čistě rekreační vodní plocha. Jednotlivec nebo skupina přátel, případně firma vlastní pozemek s rybníkem a možná dalšími rekreačními objekty, které slouží k volnočasovému rybaření nebo vodním sportům a veřejnosti jsou nepřístupné. Obava zde není ani tolik o to, že by se ztratilo několik málo ryb pytláctvím, spíše hrozí vandalismus, krádeže vybavení v objektech a celkové narušení soukromí, které je pro majitele hlavní devizou takové vodní plochy.

Mobilní videodohledový systém

Ať už jde o produkční nebo čistě rekreační rybník, obvykle se zákazníkem dojdeme k závěru, že tradiční zabezpečení, které dříve spočívalo v oplocení objektu a fyzické ostraze, dnes z různých důvodů nedává smysl. Plot kolem tříhektarového rybníku nemusí vypadat pěkně, a i kdyby ano, jde o velmi nákladnou záležitost. Zajistit ostrahu jen s pomocí profesionálního hlídače na místě je neekonomické a neefektivní, nasazení technologií zase často brání neexistující elektrická přípojka. Přesto zde několik elegantních řešení existuje.

Jedním z nich je tzv. mobilní videodohled, při němž můžete na rizikové místo u rybníka postavit zcela autonomní kamerové stanoviště s videodetekcí. Systém je napájen z baterií, solárních panelů nebo metanolové elektrárny, takže je energeticky nezávislý. Integrované reproduktory a připojení na dispečink PCO přes síť mobilního operátora umožňují, že kamery mají nepřetržitý dohled a okamžitou reakci na poplachové stavy, které přesná kamerová detekce vyvolá – operátor dispečinku může na narušitele přímo promluvit, nebo okamžitě uvědomí policii či vyšle mobilní patrolu.

Hi-tech ostrůvek uprostřed rybníku?

Kamerové systémy, i když můžou být energeticky nezávislé, však mají jednu nevýhodu. V případě rybníka o rozloze několika hektarů vám jedno kamerové stanoviště určitě nestačí, zvlášť, když uvážíme typické ranní mlhy a množství porostu, který obvykle obklopuje pobřeží rybníků. Navíc u rekreačního rybníka kamery zrovna nepřispívají k onomu pocitu soukromí, o který majiteli jde. Standardní elektronické zabezpečení přístupových cest, vrat a rekreačních objektů na břehu je samozřejmostí, pytláky či vandaly na druhé straně rybníka to však nutně odradit nemusí – a investovat miliony do kamer po celé délce břehu se nevyplatí. U jednoho z našich zákazníků proto jsme proto navrhli řešení, které je skutečně hi-tech a zároveň ekonomicky dává smysl.

Od nedávné doby je totiž komerčně dostupná technologie IP radarů, které dokáží detekovat pohyb osob a vozů za jakýchkoli světelných podmínek v okruhu 360° až do vzdálenosti 60 metrů. Také termální kamery, které jsou ohleduplné k soukromí, dohlédnou ve dne, v noci i mlze až na vzdálenost mnoha set metrů – a jsou dnes už k dispozici za přijatelnou cenu. Energeticky nezávislé stanoviště sestavené z radarů a termálních kamer lze umístit na jakékoliv vhodné místo, a dokonce také na sloup přímo uprostřed rybníka, aniž by to působilo neesteticky nebo rušivě. S využitím automatické detekce na bázi umělé inteligence je výsledkem spolehlivé zastřežení pobřeží rybníka.

Na tomto a podobných řešeních Securitas pracuje jak ve fázi návrhů, tak ve fázi realizace a sami se podílíme na vývoji dalších konfigurací. Samozřejmě, ochrana rybníků patrně nebude dominantním odvětvím v činnosti Securitas, ale osobně dávám těmto řešením velkou šanci na úspěch a jsem si jistý, že budeme svědky zrodu nového segmentu trhu – a tím bude ochrana vodních ploch. V Securitas rádi hledáme nové cesty k inteligentní bezpečnosti – a je možné, že „radarové ostrůvky“ a další řešení se brzy na českých a moravských rybnících stanou standardem.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.