Skip to main content

Města, letiště i malé obce. Správa automatických prodejen

Prodejny bez obsluhy hlídá umělá inteligence – a operátoři Securitas. Jak funguje úspěšný koncept prodejen COOP, kterých máme v červnu 2024 na starosti už 13 a jejichž počet neustále roste?

Automatické prodejny COOP jsou typickým příkladem toho, jak AI revoluce zasahuje do každodenního života, a to dokonce na českém venkově. To, že si lidé mohou v obchodě nakoupit sami a bez přítomných prodavačů, je totiž možné jen díky kamerovému systému s videoanalýzou na bázi umělé inteligence, s jejíž pomocí lze snadno evidovat podezřelé chování a incidenty v záznamu, případně je řešit v reálném čase. A právě zde je přidaná hodnota dispečinku Securitas Operation Center, jehož operátoři dokáží zajistit okamžitou reakci na dálku s pomocí obousměrného audia.

Hybridní, nebo plně automatický provoz?

Do května 2024 dokázala společnost COOP zprovoznit 32 takovýchto prodejen a do konce roku jich chce mít v Česku 100. Securitas střeží 13 z nich – u těch zbylých jsou úroveň zabezpečení i vzdálená asistence zatím zjednodušené. Prodejny se jinak liší velikostí i režimem. Nejčastěji jde o hybridní provoz – tedy přes den jde o běžnou prodejnu s personálem, a pouze mimo otevírací dobu zůstane obchod přístupný pro návštěvníky, kteří se do prostoru vpustí sami po zadání své bankovní identity a sami si také nakoupí. Novinkou je prodejna na ostravském Letišti Leoše Janáčka, která funguje 24/7 zcela v automatickém režimu.

První letiště v Česku

Tato prodejna otevřená v květnu letošního roku se stala první automatickou prodejnou na letišti v Česku. V Securitas máme na starosti nejen její monitoring, zajišťovali jsme i samotnou instalaci celého systému, který zahrnuje kamery s detekcí zbraní a zvukovou detekci tříštění skla či střelby. Samozřejmostí jsou už analytické kamery, které monitorují prodejnu a upozorňují na podezřelé nákupní chování. Operátoři navíc kvůli tomu, že se prodejna nachází na letišti, mají ve své agendě specifické činnosti, například hlídání zákazu vstupu s příručními zavazadly, upozorňování zákazníků na nebezpečí v prodejně nebo informují manažery COOP v případě, že je něco potřeba uklidit. V tom všem samozřejmě opět hraje roli AI, jinými slovy, není třeba, aby někdo kamery celou dobu sledoval.

Zlevňování technologie otevírá dveře i do malých obcí

Kam půjde další vývoj v oblasti automatických prodejen? Kromě měst a letišť se chystá například první prodejna v nemocnici, pro které se zdá tento způsob nakupování jako velmi vhodný. Navíc se dá čekat, že nejvíce budou z nové technologie profitovat obyvatelé malých obcí. Bezpečnostní řešení se totiž dá škálovat a cena AI softwaru setrvale klesá – lze tak velmi levně zajistit i malé krámky, které za automatický provoz zaplatí menší měsíční paušál, než kolik by byly náklady na trvalý personál. Rovněž kamerovou detekci lze v malém prostoru zjednodušit na základní funkce, které ekonomicky dávají smysl. Ve hře jsou různé hybridní scénáře, například prodejní asistent může vzdálenou prodejnu navštívit jen doslova na pár hodin denně a zároveň doplnit zboží, ve zbytku času se už zákazníci obslouží sami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.