Skip to main content

Víte, jak souvisí internet věcí s bezpečností?

Naprosto spolehlivá tísňová tlačítka a autonomní senzory, ale také zvýšené riziko kybernetických útoků. Vítejte ve světě „internetu bezpečnostních věcí“!

Internet věcí (IoT) je síť fyzických zařízení, jako jsou vozidla, domácí spotřebiče a věci denní potřeby, které mají software, senzory, jsou napojeny na internet a můžou spolu vzájemně komunikovat či si vyměňovat data. Řečeno jednoduše, může to být  i váš robotický vysavač, nové auto, chytrý termostat nebo naše tísňové tlačítko, které je s internetem taky propojené.

Záchrana jedním stiskem

Podle experta Securitas Martina  Althéna internet věcí není budoucnost, je to naprostá realita našich dní. Nese s sebou mnoho výhod, jako je vzájemná konektivita zařízení, možnost vzdáleně je ovládat, pomáhá automatizovat běžné činnosti každého dne, usnadňuje nám monitorování zdraví či regulování spotřeby energie a mnoho dalšího.

Předměty připojené do internetu věcí můžou chránit nás i náš majetek. Například už zmiňované tísňové tlačítko, které v České republice společnost Securitas uvedla v loňském roce. Funguje v takzvané NB-IoT síti operátora Vodafone a je napojené na dohledové centrum Securitas, jehož operátoři na poplachový signál okamžitě reagují podle předem smluveného plánu. Skvělým pomocníkem je například pro osamělé či nemocné osoby, seniory, ale i zaměstnance, kteří jsou při své práci vystaveni riziku. Miniaturní tlačítko zajistí, že pomoc vždy čeká na blízku.  

Dveře, které se samy ohlídají

V oblasti zabezpečení přináší internet věcí i další nové příležitosti. Nejsou to jen notoricky známé kamery a chytré domy, ale možnost ovládat všechno v nich. Můžeme kontrolovat dveře, klimatizaci, vzduchotechniku a další. Všechny tyto prvky o sobě vzájemně vědí a my můžeme informace a data z nich zpracovávat. V praxi to znamená, že místo obrazu z kamer můžeme sledovat dveře, které samy předají data o tom, kdy se otevřely. Takové technologie nám přinášejí další možnosti, jak monitorovat, zda se něco stalo.

Ale Martin Althén upozorňuje i na nevýhody tak rozsáhle konektivity. Ruku v ruce s internetem věcí přicházejí i nové hrozby kybernetických útoků a možného úniku dat či jejich zneužití. Fyzická i online bezpečnost jdou podle Althéna ruku v ruce. Kde je fyzicky bezpečno, nastává čas pro kyberbezpečnost. Napadnout počítače v budově, a tak se dostat dovnitř je mnohem efektivnější než rozbít okno. Čím větší je propojenost věcí a lidí, tím víc je potřeba se na kyberbezpečnost zaměřit. V budoucnosti bude navíc problém udržet si na 100 % soukromí.

Zvykneme si na vše

Budoucnost přinese v oblasti bezpečnosti mnoho dalších možností a IoT v tomto ohledu zdaleka není jedinou novinkou.  Technologie budou navíc stále více propojené i s naším tělem. Například na mobilní telefon jsme si za pouhých 15 let zvykli tak moc, že jen málo kdo si umí představit, že by žil bez něj, říká v Securitas podcast Connecting the dots Martin Althén. Celý rozhovor s ním si můžete poslechnout zde.  

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.